کابل شبکه
توضیحات کامل جهت آشنایی با ساختار و کاربرد انواع کابل شبکه
کابل شبکه یکی از اجزای اصلی یک شبکه کامپیوتری است که برای انتقال اطلاعات بین دستگاهها استفاده میشود. کابل شبکه به دو صورت سیمی و بیسیم وجود دارد، بطوریکه یک عنصر بسیار حیاتی و اساسی در ساختار آن محسوب می شود. با توجه به تنوعشان برای نیازهای مختلف، انتخاب و استفاده از کابل مناسب برای هر شبکه بسیار مهم است تا عملکرد و کارایی بهینه آن تضمین شود. در گذشته به جای کابل شبکه از کابل کواکسیال استفاده میکردند که هزینه بسیار بالایی داشت ولی امروزه از آن برای انتقال اطلاعات بین یک شبکه / رایانه استفاده میکنند.
کابل شبکه که متشکل از یک جفت رشته سیم به هم تابیده شده است و این به هم تابیدگی نقش مهمی در میزان افت سیگنال و پهنای باند دارد، بطوریکه هر چه این به هم تابیدگی بیشتر باشد میزان افت سیگنال در طول مسیر کمتر بوده و دارای پهنای باند بیشتری خواهد بود.
متشکل از هشت سیم با رنگ های مختلف (چهار رنگ اصلی سبز قهوه ای آبی، نارنجی و چهار رنگ فرعی) میباشد. روکش کابل شبکه مانند یک محافظ در برابر عواملی از قبیل نویز و سیگنال های مزاحم، شرایط جوی نامناسب و کشش های احتمالی، خوردگی از طریق جانوران، آن را ایمن میسازد نهایتا طول عمر آن را بالا میبرد. داخل آن سیم ها دو به دو به هم پیچیده شده اند که باعث بوجود آمدن نویز میشوند. به همین دلیل دو به دو دور آن ها روکش میکشند تا در برابر سیگنالهای مزاحم داخلی مقاوم باشند همچنین یک روکش که کامل روی همه سیم ها کشیده میشوند که در برابر نویزهای خارجی مقاوم باشند.به دلایل مختلف از قبیل: هزینه کمتر، نصب آسان نسبت به کابلهای دیگر از جمله فیبر نوری در بازار دارای محبوبیت بیشتری هستند که در اینجا ما به توضیح جامع در مورد قیمت و ساختار آنها میپردازیم.
فروش کابل شبکه و اساس تقسیمبندی آن:
- بر اساس روکش
- بر اساس ساختار
- بر اساس عمق و پهنای باند
- بر اساس کاربرد
تقسیم بندی بر اساس روکش و مغزی کابل شبکه:
جنس مغزی و جنس روکش از عوامل مهم در کیفیت و قیمت آن است. کابلهایی که در مغزی آن ها از مس با درجه خلوص بالا استفاده شدهاند از نظر کیفیت انتقال اطلاعات با کیفیتتر از کابلهایی با مغزی آلومینیوم هستند.
تمام مس این مدل یکی از بهترین و مرغوب ترین نوع آن در بازار بوده زیرا از لحاظ انعطاف پذیری، سرعت بالا، مقاومت کم و پشتیبانی از PoE تمام مس بوده است. به کابلهای از مس تشکیل شده باشد BC(Bare Copper) یا CCC (Copper Clad Copper) می گویند.
آلومینیومی با روکش مس: در این محصول نسبت به مدل قبلی که از مس تشکیل شده بود دارای انعطاف پذیری، سرعت بالا، مقاومت کمتری میباشد. همچنین از PoE را ساپورت نمی کند. به این مدل CCA Copper Clad Aluminum نیز میگویند.
فولادی با روکش مس: این محصول نسبت به نوع آلومینیومی از انعطاف کمتری برخوردار است. همچنین سرعت و مقاومت کمتری دارد. POE را ساپورت نمیکند و در پروژه های گوناگون از این محصول کمتر استفاده می کنند که به آن CCS(Copper Clad Steel) نیز میگویند.
فروش کابل شبکه یو تی پی UTP
UTP متشکل از چهار زوج بهم تابیده شده بدون روکش شیلد است جنس آنها اغلب از مس بوده . قیمت آنها ارزان بوده و مشابه مخابراتی هستند. فروش کابل شبکه UTP معمولا در جاهایی است که از نویز کمتری برخوردار هستند. به عنوان مثال برای اتصال کامپیوترها به دستگاههای شبکه از آن استفاده میشود. سوکتی که در نوع UTP استفاده میشود RJ45 است.
فروش کابل شبکه اس تی پی STP:
متشکل از چهار زوج بهم تابیده شده با روکشی از جنس فویل و یا فلز بهم تابیده شده است. کیفیت STP از UTP بهتر میباشند.
فروش کابل شبکه اس اف تی پی SFTP:
متشکل از چهار زوج بهم تابیده شده و یک لایه فویل دور هر زوج و نیز یک لایه شیلد بافته شده کل دور کل آن میباشد.
اصطلاحات مربوط به انواع کابل شبکه:
تقسیم بندی کابل شبکه بر اساس ساختار:
- روکش روی کابل(PVC یا LSZH)
- چهار زوج سیم مسی به هم تابیده شده
- جدا کننده ۴ زوج (Divider)
تفاوت فروش کابل شبکه با روکش PVC و روکش LSZH :
PVC با نام علمی پلی وینیل کلراید، یک روکش چند منظوره است که از مزیت آن میتوان به انعطاف بالا و قیمت ارزان این کالا میتوان اشاره کرد. فروش کابل شبکه با روکش PVC در شبکههای کامپیوتری، ارتباطات و سیمکشیهای ولتاژ پایین و موارد مشابه اشاره کرد. روکش پی وی سی به دلیل مقاومت پایین در محیطهای بیرونی مناسب نیستند. این روکش مخصوصا در هنگام آتش سوزی بسیار مشتعل است، در این حین گاز سمی به نام هیدروژن کلراید تولید میشود که بسیار خطرناک می باشد.
فروش کابل شبکه با روکش LSZH نسبت به PVC بیشتر بوده است. LSZH مخفف واژه انگلیسی (Low Smoke Zero Halogen) به معنی “بدون دود” هنگام آتش سوزی و ذوب شدن گاز سمی هیدروژن کلراید را تولید نمیکند. لذا برای استفاده در محیطهای بیرون گزینه مناسبی هستند.
از نظر قیمت، فروش کابل شبکه با روکش LSZH از روکش PVC گرانتر است که با توجه به امنیت بالاتر آن، استفاده در محیط های بیرونی این هزینه توجیه اقتصادی دارد.
تقسیم بندی کابل های شبکه بر اساس کاربرد آنها:
این محصول با توجه به ساختار و جایگاه مناسب محیطی شامل دو گروه Indoor و Outdoor هستند.
کابل شبکه Indoor
- جهت استفاده در محیطهای داخلی مناسب می باشند
- دارای مقاومت کمتری هستند
- بدلیل مقاومت در برابر آتش سوزی و زمان سوختگی بالا، برای استفاده در منازل گزینه خوبی میباشند.
قیمت کابل شبکه Outdoor
Outdoor جهت استفاده در محیطهای خارجی و مکانهایی با شرایط اقلیمی نامناسب کاربرد بالایی دارد. در اوت دور از روکش PE (پلی اتیلن) بههمراه روکش PVC یا LSZH استفاده میشود. درواقع نوع Outdoor دارای یک لایه روکش بیرونی با جنس PE و یک لایه روکش PVC یا LSZH در زیر لایه بیرونی است. ماندگاری بالا همچنین کیفیت مناسب از ویژگی های دیگر آن است.
کابل شبکه بر اساس عمق و پهنای باند:
بر اساس عمق و پهنای باند از cat1 تا cat8 می باشند که هر چه عدد بعد از Cat بیشتر باشد، دارای کیفیت بهتر و پهنای باند بیشتری هستند.
فروش کابل شبکه پرکاربرد در بازار :
- Cat3
در قدیم اغلب از کابل شبکه Cat3 استفاده می کردند. این کابل امروزه به آسانی یافت نمی شود و برای استفاده از سیستم تلفنی مورد استفاده قرار می گیرد این کابل از فرکانس ۱۶ مگاهرتز و سرعت ۱۰ مگابیت در ثانیه پشتیبانی می کند.
- Cat5
این کابل از پهنای باند ۱۰۰ مگاهرتز و سرعت ۱۰۰ مگابیت در ثانیه پشتیبانی می کند و بسیار پر فروش می باشد.
- Cat5E
این کابل از پرمصرف ترین کابل های شبکه موجود در بازار می باشد که از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است. سرعت انتقال کابل شبکه Cat5E از کابل شبکه Cat5 بالاتر است. این کابل از تداخلات الکترومغناطیسی جلوگیری نموده و از سرعت 0/1، 10، 100، 1000 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند ۱۰۰ تا ۴۰۰ مگاهرتز پشتیبانی می کند.
- کابل شبکه Cat6
cat6 مشابه Cat5 می باشد با این تفاوت که دارای ضخامت بیشتری است که به Gigabit Ethernet مشهوراست. کابل شبکه Cat6 برای کسانی که در نظر دارند سیستمهای شبکه خود را ارتقا دهند و نیاز به به روزرسانی مجدد نداشته باشند، انتخاب بسیار مناسبی است.برای دریافت اطلاعات بیشتر از حتما به صفحه مربوط به cat6 مراجعه نمایید.
- کابل Cat7
نام دیگر آن ClassF می باشد. از پهنای باند تا ۶۰۰ مگاهرتز پشتیبانی می کند لازم به ذکر است که از این کابل شبکه نسبت به Cat6 کمتر استفاده می شود.
CAT6 و CAT5 بسیار پر مصرف هستند که متشکل از دو زوج و یا چهار رشته که دو رشته برای ارسال دیتا و اطلاعات همچنین دو رشته دیگر، برای دریافت است. کابل CAT6 در بازار بسیار پر کاربردند. دارای پهنای باند بیشتر و نویز پذیری کمتر، همچنین سرعت انتقال بیشتر داده ها نسبت به CAT5 هستند.
چگونه از انواع کابل شبکه استفاده بهینه داشته باشیم؟
جدول زیر پاسخ دقیق و مناسبی برای سوال بالا می باشد که برای کاربرد هر نوع آن می توانید جدول را مطالعه نمایید.
شاید انواع برندهای معتبر کابل شبکه در بازار را شنیده باشید از قبیل:
- نگزنس Nexans
- لگراند Legrand
- بلدن Belden
- اشنایدر Schneider
- دی نت D-Net
- رسانا کابل
ما در این قسمت یک خلاصه ای از هرکدام از مهم ترین آنها را با ذکر حصوصیات . مزایای آنها به شما را ارائه میدهیم تا بتوانید به اطلاعات دقیق تری دست یابید:
Nexans : شرکت فرانسوی Nexans در حوزه تولید انواع تجهیزات شبکه فعالیت گسترده ای دارد. دارای مدلهای Cat5e- Cat6- Cat7 بوده است که بیشترشان تست فلوک را پارس کرده اند.
مزایای آن:
- کیفیت متریال بالا
- پاس کردن تست فلوک
- قیمت مناسب
- ایمنی در هنگام احتراق
Legrand : این محصول یکی از پر فروش ترین مدل در بازار می باشد که به دلیل استحکام بالا و ضخامش سبب شده که نویز بسیار کمی داشته باشد. همچنین از طول عمر بالایی برخوردار میباشد.
مزایای آن:
- قیمت مناسب همراه با کیفیت بالا
- دارا بودن مدل های گوناگون
- پاس شدن تست فلوک
شرکت Belden: متعلق به یه شرکت آمریکایی بوده که به دو صورت Indoor- Outdoor در بازار موجود میباشد.
مزایای آن:
- قیمت و کارایی مناسب
- رشته های داخل آن تمام مس
- منعطف بودن زیاد
خرید کابل شبکه:
خرید کابل شبکه یکی از عناصر اساسی در راستای ایجاد یک شبکه محلی است. کابل شبکه به عنوان یک واسط فیزیکی، اطلاعات را بین دستگاه های مختلف در یک شبکه منتقل میکند. این محصولات پرکاربرد میتوانند به صورت سیمی یا بی سیم باشند و در نوع های مختلفی مانند کابل های کواکسیال، فیبر نوری و Ethernet وجود دارند. بنابراین امنیت شبکه از مسائل مهم در انتخاب و خرید کابل شبکه است. مسئله مهم دیگر مقاومتشان در برابر عوامل خارجی است. چرا که دادههای انتقالی در طول مسیر به هیچ وجه نباید تغییر پیدا کنند. برای انتخاب و خرید میتوانید به مقاله راهنمای خرید کابل شبکه رجوع کنید.