کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری:
کابل فیبر نوری ( Optical Fiber ) متشکل از رشتههای شیشهای بسیار باریک و بلند میباشد که اولین بار توسط کشور آمریکا تولید شد. در حال حاضر کشورهای دیگر مانند چین و کره نیز به تولید کنندگان این محصول اضافه شدند. داخل یک روکش می باشد چراکه این روکش مانند محفظه ای عایقی کل کابل را در برگرفته، نوری از یک سر آن وارد سیم شده و از سمت دیگر خارج می شود. بطوریکه این کابل اطلاعات را توسط ال ای دی و یا لیزرهای کوچک با استفاده از پالس نوری انتقال میدهد.
ساختار کابل فیبر نوری:
- متشکل از تعدادی از رشته های شیشه های بسیار باریک با قطر بسیار کم
- مرکز هر رشته که به آن هسته ( CORE ) میگویند و مسیر نور را مشخص میکند.
- روکش دور هسته ( Cladding ) که یک لایه شیشه ای است و نور را در طول کابل انتقال می دهد.
- پوشش بیرونی که از جنس پلاستیک می باشد و به عنوان یک روکش محافظ، کل کابل را احاطه کرده است.
کاربرد کابل فیبر نوری:
از کابل فیبر نوری برای تبادل و انتقال اطلاعات و دادهها با سرعت بالا، در مسافت طولانی استفاده میشود. بهطور کلی فیبر نوری در تمام صنایع اعم از صنایع پزشکی، نظامی، روشنایی، در سیستمهای پر سرعت و ... کاربرد قابل توجهی برای انتقال دادهها دارند. امروزه کابل فیبرنوری بسیار پر کاربرد است بطوریکه از آن در مناطق مسکونی و خطوط ارتباطی همچنین هوشمند سازی منازل از آن به میزان قابل توجه استفاده میشود. بطوریکه امروزه ساختمان و برج های بالای 20 واحد باید مجهز به اتاق فیبر نوری باشند.
انواع کابل فیبر نوری:
- سینگل Single Mode
- مولتی (چندگانه ) Multi Mode
- دراپ(drop)
فیبر نوری سینگل مود:
در فیبرنوری سینگل مود از یک لیزر برای تولید روشنایی به کاربرده میشود همچنین دارای یک هسته باریک با قطر 9 میکرون و قطر روکش 125 میکرومتر است. این نوع کابل قادر به انتشار یک سیگنال نور در هر زمان میباشد.
فیبر نوری مولتی مود (چندگانه ):
در فیبرنوری مولتی از الایدی برای تولید روشنایی استفاده میشود و دارای یک هسته با قطر ۶۲٫۵ میکرون است. این نوع کابل قادر به انتشار چندین سیگنال نور در هر زمان میباشد. در واقع شبکههای کامپیوتر مثال مناسب برای فیبرنوری مولتی است.
تفاوت اساسی کابل های فیبر نوری سینگل مود ( Single Mode ) و مولتی مود ( Multi Mode ) :
- فیبرهای نوریمولتی مود دارای پهنای باند کمتری نسبت به فیبر نوری سینگل مود میباشد.
- فیبرهای مولتی مود دارای قطر هسته بزرگ تری هستند.
- تلفات انرژی در فیبر نوری مولتی بیشتر است.
- در مسافتهای بسیار بلند از سینگل مود استفاده میشود.
- سینگل مود در کل دنیا پر مصرفتر ار فیبرهای نوری مولتی مد است.
کابل فیبر نوری دراپ (FIBER OPTIC DROP CABLE)
فیبرهای نوریدراپ جهت انتقال اطلاعاتی که نیاز به سرعت بسیار بالا و نیز پهنای باند بالا دارند بکار برده میشوند.این کابل به صورت indoor و outdoor (با توجه به نیاز و محل بهکار گیری) مورد مصرف قرار میگیرد. این کابل نوری زیرمجموعه فیبرنوری سینگل مود میباشد چراکه قطر بسیار کوچک میباشد. فیبر نوری دراپ دارای دو مدل است:
- فیبر نوری دو مهاره
- فیبر نوری سه مهاره
تفاوت کابل فیبر نوری دو مهاره/ سه مهاره:
فیبرنوری دو کور دو مهاره
این مدل از کابل های دراپ متشکل از دو رشته کابل جهت حفاظت از تار نوری و یک حلقه فولادی جهت خود نگه دارنده بودن کابل، تعبیه شده است.
در شبکه های FTTH برای جابجایی اطلاعات با سرعت بالا مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه با توجه به استفاده روز افزون از شبکه FTTh ، فروش کابل فیبر نوری دو مهاره در بازار جهانی بسیار چشمگیر شده است. فیبرنوری دو مهاره دارای به دلیل انعطاف بالا، وزن کم همراه با نیروی کشش بالا در داخل و خارج ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این کابل دارای مقاومت بالا در برابر گرما و اشعه UV می باشد که جز محاسن آن محسوب میشود. کیفیت فیبرنوری دو کور دو مهاره مطابق با استانداردهای مخابرات ایران ( IEC, ITU-T و T.C.I ) تست میشود.
فیبر نوری سه مهاره دارای خصوصیات مشابه به فیبرنوری دو کور دو مهاره میباشد ولی انعطاف کمتری نسبت به فیبر نوری دو مهاره دارد.
قیمت کابل فیبر نوری:
قیمت کابل فیبر نوری سینگل مود نسبت به کابل فیبر نوری مولتی مود در حالت عمده ارزان تر است، لذا فروش بیشتری دارند.
به طور کلی، استفاده از کابل فیبر نوری در مسیرهای طولانی بسیار با صرفهتر از کابل های رشته های مسی است.
مزایای استفاده از کابل فیبر نوری:
- دارای ظرفیت بالا، میزان پهنای باند بالا و نهایتا انتقال اطلاعات با کیفیت و سرعت بالا
- مقاوم در برابر اشتعال و مقاومت در برابر آتش سوزیها
- وزن بسیار کم
- قیمت مناسب در مسافت های طولانی
- دارای انعطاف پذیری بسیار بالا
- قابل ارتقاء
- محافظت کامل در برابر ضربه
معایب فیبر نوری:
- ساخت آن بسیار دشوار است.
- در مسافتهای کوتاه نسبت به کابل های مسی گران ترند.
- اتصال نور به فیبر مشکلات فراوانی دارد.
در ایران و کشورهای دیگر تارهای فیبر نوری را از کشورهای تولید کننده خریداری و روی آن ها روکش می زنند سپس میفروشند. در مدیا کابل کابلهای فیبر نوری نظیر : نگزنس ،دتک، کابل شهید قندی و رفسنجان به فروش می رسد.